Teoriassa homma toimii kaikissa maissa samalla tavalla. Veneellä saavuttaessa pitää ilmoittaa viranomaisille saapumisestaan. Sen jälkeen käytäviä toimistoja on immigration, josta saadaan leimat passiin ja tarkastetaan keitä ollaan. Tulli, joka tarvittaessa tarkistaa veneen ja antaa clerance todistuksen eli matkustusluvan, jotta maasta saa poistua. Seuraavassa satamassa aina kysytään edellisen sataman clerance todistus. Yleensä pitää lisäksi vierailla satamatoimistossa, jossa satama antaa omat ohjeensa ja lähtölupansa. Sillointällöin tulee vierailla myös karanteenitoimistossa. Joku saattaisi ajatella, että nämä kaikki toimistot olisi kätevää sijoittaa saman katon alle, mutta yhdessäkään maassa ei näin ollut. Tuntui oikein, että mielellään sijoitetaan kaikki toimistot mahdollisimman kauas toisistaan. Lisäksi tyypillistä oli, että jokaisessa toimistossa piti täyttää ainakin viisi paperia, jossa kysyttiin kaikki veneen ja sen matkustajien tiedot. Yleensä samat tiedot piti täyttää useampaan kertaan. Osaisin yhä ulkoa kertoa Cara Mian pituuden sekä jaloissa että metreissä samoin leveyden, syvyyden joitakin muita tietoja. Osassa maista tämä maahan sisään ja uloskirjaus riittää. Joissain maissa pitää myös ilmoittaa missä maan sisällä liikkuu. Ja jotta rajamuodollisuudet eivät olisi liian helppoja pitää ne aina hoitaa arkipäivinä toimistoaikaan. Jos sattuu saapumaan vaikka lauantaina ja virastot ovat kiinni pitäisi teoriassa pysytellä veneellä kunnes rajamuodollisuudet on hoidettu. Tai muussa tapauksessa on laittomasti maassa. Tosin tuntuu ettei noissa tyynenmeren pikkuvaltioissa oikein ketään semmoiset asiat tuntuneet kiinnostavan..
Boraboralla lähtöluvan meille järkkäsi Manu. Manulla kuten monilla muillakin rajavirkailijoilla ei tainnut olla ihan tarkalleen selvää miten oman maan rajamuodollisuudet toimivat. Olimme nimittäin saaneet netistä vähän erilaista tietoa. Lähtölupa kuitenkin järjestyi vaikka vaatikin pari käyntiä yhden sijaan.
Piskuisella Suwarrowin saarella oli vain kaksi asukasta kuvan Harry ja hänen poikansa Paie, jotka toimivat ranger eli metsänvartijan toimenkuvalla. Heidän tehtäviinsä kuului myös rajamuodollisuudet. Hyvä, että oltiin ankkuria edes ehditty laskea, kun he olivat jo VHF- radiopuhelimella yhteydessä, että tulevat tarkistamaan veneen. Tärkeämpää kuin rikollisuuden estäminen taisi kuitenkinn tällä saarella olla saarelletulomaksujen kerääminen sekä saaren sääntöjen kertominen. Tällä luonnonkauniilla saarella oli hyvin tarkkaa ettei saa roskata millään tavalla.
Jotenkin etukäteen olin ajatellut, että Amerikan Samoalla varmaan on hirvittävän tarkkaa, kun kerran yhdysvaltoihin valtio kuuluu. Kuitenkin USA on Australian ohella kuuluisin maa tiukoista rajamuodollisuuksistaan. Päätimme olla särmiä ja jo ennen satama allasta alkaa VHF- radiopuhelimella huudella satamaan ohjeita mihin meidän pitää saapua. Kaikki huutomme menivät kuuroille korville. Sen enempää satamatoimisto, tulli tai poliisikaan ei kiinnostunut saapumisestamme. Veneellä satamassa pyöriessämme löysimme viimein kaksi miestä, jotka viittoivat, että tuokaa vene tähän. He olivat tullista. Tarkistivat veneen ja opastivat karun betonirakennuksen toiseen kerrokseen. Sieltä piti sitten juosta saman rakennuksen toiselle puolelle ja sitten vielä alakertaan. Tosin käytiin kaikki varmaan kolmeen kertaan läpi, kun mentiin väärässä järjestyksessä eri luukut. Tämän jälkeen bussin kyytiin ja kohti immigrationia, jossa kuvan letkeä hamepukuinen kaveri iski leimat passiin. Tuntui ettei tässäkään maassa ketään kiinnostanut mikään muu kuin se, että lähtiessämme maksoimme kaikki suht korkeat satamamaksut.
Passileima Amerikan Samoalla kertoo yöpymispaikan olevan Sailing Vessel Cara Mia.
Rajamuodollisuuksien ehkä huvittavin maa oli Vanuatu. Siellä immigrationiin tullessamme passivirkailija kysyi voisitteko tulla huomenna uudestaan, koska tänään tuli lento ja kaikki passin leimasimemme ovat lentokentällä. Siis oikeesti maa, jossa on niin vähän passin leimasimia, että niitä riittää joko lentokentälle tai satamaan, mutta ei molempiin..? No ei auttanut kuin tulla seuraavana päivänä takaisin, jotta saatiin ne leimat passiin.
Sitten mentiin toiseen ääripäähän Australia, johon emme siis edes menneet vaan purjehdimme maan edustalta osittain heidän aluevesillään Torresin salmen läpi. Ensimmäisen kerran jo vuorokausi ennen kuin olemme nähneet vilaustakaan maasta lentää Australialainen letokone veneemme yltä ja oikein kiertelee ottamassa valokuvia siitä. Tässä vaiheessa he ottivat myös VHF- radiopuhelimella yhteyttä ja kyselivät keitä olemme mistä tulossa ja minne menossa. Muistuttivat myös ettei meillä ole lupaa pysähtyä millään Australian saarella. Sama lentokone liiteli yllämme myös muina päivinä ja halusi vielä toistekkin keskustella radiopuhelimella.
Ainoa maa, joka oikeasti otti yhteyttä radiopuhelimella oli Australia ja koomista on ettemme edes vierailleet kyseisessä maassa.
Idiooteimmat rajamuodollisuudet palkinnon kuitenkin voittaa Indonesia. Etukäteen olin lukenut varoitteluja vaikeista rajamuodollisuuksista, kun pitää hankkia purjehduslupa maahan. Kuitenkin iloisena otin vastaan uuden tiedon ettei purjehduslupaa enää tarvita vaan riittää, että täyttää kaikki veneen ja matkan tiedot heidän nettiportaalissaan. Tämä nettiportaali oli yksi typerimmistä nettisivuista millä olen koskaan vieraillut. Käytin tunteja matkamme tietojen täyttelyyn huonolla netillä ja silti sivusto aina kaatui eikä tietenkään muistanut mitään jo täytettyjä tietoja. Viimein ulkoistin täyttöoperaation drinkkipalkalla muualle eikä se suomen paremmalla netillä ollut kuulemma ollut yhtään sen järkevämpi sivusto. Kuitenkin turvallisin mielin saavuimme indonesiaan sillä hei paperihommat oli hoidossa. Jo satamaan tultaessa Michael paikallinen "jahtiekspertti" tarjosi maksua vastaan palveluksiaan auttaakseen meidät läpi rajamuodollisuuksien. Hintaneuvotteluiden jälkeen otimme palvelun. Silloin selvisi, että nämä nettiin täyttämämme tiedot eivät oikeasti ole missään. Vaan ne olisi pitänyt kaikki paperit tulostaa. Hienosti meni siis sekin. Eli loppupeleissä olin käyttänyt tunteja paskassa nettiporttaalissa aivan turhaan. Rajamuodollisuudet saatiin kuitenkin hoidettua tosin kaksi käyntiä se vaati. Ja kätevästi immigration ja tulli sijaitsivat eri puolilla kaupunkia noin puolen tunnin taksimatkan päässä toisistaan.
Lentokoneella tultaessa suomalainen ei tarvitse indonesiaan viisumia, mutta syystä jota en täysin käsittänyt veneen miehistö sellaisen tarvitsee. Lisäksi viisumi piti maksaa US dollareina mikäli viisumin halusi aamulla hankkia. Sillä vaihtokurssi indonesian rupioihin tuli aina vasta iltapäivällä. Viisumi piti siis käydä ostamassa pankista. Eli käytävia paikkoja oli pankki, immigration, tulli ja karanteenitoimistot. Jotka siis kaikki olivat tietenkin eri puolilla kaupunkia ja kaikissa oli myös keskellä päivää siesta aika jolloin kukaan ei palvellut asiakkaita.
Kuva Kupangin tullin portailta.
Muutama kerta tuli miettyä mihin ne kaikki paperit mitä olen käsin kirjotellut sitten menevät. Toivottavasti hyvään käyttöön. Ehkä joku byrograatti saa niistä sisäistä tyydytystä. En vieläkään ymmärrä miten veneilijät joutuvat juoksemaan ympäri kaupunkia toimistosta toiseen ja lentomatkustajat saavat hoitaa kaiken kätevästi kentällä. Jos jotain asiaa reissusta ei ole ikävä niin rajamuodollisuuksia. Toisaalta olipahan avartava kokemus. Tiedän nyt, jos kaikki menee pieleen mihin maahan kannattaa kadota ilman, että ketään kiinnostaa :). Niin ja se ei muuten ole Australia.