16.2.2016 oli aika lähteä vuorilta kohti Sepilokia. Jotenkin olin unohtanut nostaa rahaa edellisessä kaupungissa niin piti ensin matkan varrella suunnata Ranauhun pankkiin eikä voinut ottaa suoraa bussia. Tarkoitus oli napata minibussi Ranauhun ja sieltä sitten isolla bussilla Sepilokin risteykseen. Jotenkin lennossa päädyin liftaamaan Ranauhun ja ottamaan sieltä kaksi eri minibussia Sepilokin risteykseen. Menihän se niinkin eikä tarvinnut ainakaan odottaa busseja. Extreme osuudeksi voidaan kai laskea ensimmäiset ripulipaskat kyykkyvessassa.. No meni sekin. Sepilokin tienristeyksestä mihin bussi jätti oli majapaikkaan reilut 3km ja aloin siinä helteessä juuri ihmetellä mitenköhän sinne suunnittelin suoriutuvani, kun viereen ajoi pimeä taksi ja sanoi heittävänsä minut sinne 5ringgitillä. Kyllä kiitos. Majapaikka oli hintaansa nähden aivan upea. Huone nyt oli aika perus, mutta ne yleiset tilat ravintola ja uima-allas. Päädyin yhden yön sijaan viettämään paikassa kolme yötä Sepilok Forest Edge Resortissa.
Ensimmäisenä päivänä kävelin pikkuisen hotellin ympäristössä ja heti löytyi eläimiä. Surusilmäisiä lehmiä.
Ja jälleen superystävällinen kissa, joka lähti seuraamaan.
Kissojen ja lehmien takia kukaan tuskin jaksaa nähdä sitä vaivaa, että matkustaisi Borneolle ja etenkin Sepilokiin. Sepilokiin tulee matkailijoita lähinnä yhdestä syystä, katsomaan orankeja. Sepilokissa sijaitsee orankien suojelualue ja keskus, jossa orpoja orankeja opetetaan metsän tavoille ennen vapauttamista. Kyseessä on ohjelma, joka saa myös valtiolta rahoitusta. Orpoja orankeja opetetaan vähitellen ensin olemaan toisten orankien seurassa ja kiipeilemään puissa ja mitä orangit nyt tekevätkään. Orangit ovat pääosin vapaana tosin pienemmät hieman suojatummissa oloissa. Isommat kulkevat vapaana. Kaksi kertaa päivässä niille tarjotaan ruuaksi banaaneita, jolloin turistitkin voivat tulla apinoita ihailemaan. Tarkoituksena on, että orangit oppivat etsimään itse ruokansa, joten niille tosiaan tarjotaan vain banaaneja joka päivä. Tarkoituksena, että orangit kyllästyisivät niihin ja alkaisivat itse hankkia metsästä oman ruokansa. Itse olin tyytyväinen jo siihen, kun näin ensimmäisen orangin syöttöpaikalla, mutta ei se orankikokemus ihan siihen jäänyt.
Löytyi myös yksi tuhatjalkainen.
Tanssiliikkeet Michael Jacksonilta..?
Kuvassa näkyy hoitaja, joka safkat orangeille toi. Aamuruokintaan tuli vain yksi oranki. Iltapäivällä paikalla kaksi.
Metsästä löytyi myös pikkuapina, jonka tarkempaa lajimääritystä en tiedä. Ei ollut makaki eikä oranki.
Orangit ovat ainoa ihmisapina laji, joka elää afrikan ulkopuolella. Kuvasta näkyy hyvin miten ihmismäisesti ne kahdella jalalla osaavat kävellä. Muutenkin todella ihmismäisiä. Geneettisesti 98%geeneistä ovat orangeilla ja ihmisillä samoja.
Viidakossa ekan kerran tämmöisen tortun nähdessäni luulin sitä jonkun eläimen jätökseksi. Myöhemmin selvisi, että ne ovat termiittejen kekoja.
Myös vähän lohikäärmemäisen harjan omaava lisko tuli vastaan suojelualueen mailla olevalla vaelluspolulla.
En missään maailman kuvitelmissa uskonut, että oikeasti vaelluspolulla tulisi vastaan oranki, mutta niin vaan tuli. Ja ei pelkästään kävellyt ohi vaan pysähtyi ihan koskemaan. Pelottava, mutta samalla melko hieno kokemus. Orangin käsi tuntui lämpimältä ja melko ilmismäiseltä hänen koskettaessa reittäni. Pelkäsin hieman sillä orangit ovat vahvoja ja villieläiminä voivat olla arvaamattomia. Kuulemma alueella liikkuu paljon orankeja, joista yksi on agressiivinen. Vähän niinkuin ihmiset joukkoon mahtuu aina yksi kusipää. Onneksi se ei sattunut kohdalle vaan mukava orankityttö.
Tässä kuvassa ei ole oranki vaan jättiorava. Oikeasti ainakin tuplat suomalaisen oravan kokoon ja värinä musta. Pukee oravaakin oikein hyvin.
Paitsi, että Sepilokissa pelastetaan orankeja pelastetaan siellä myös maailman pienimpiä karhuja Sun Beareja. Keskukseen tuodaan lähinnä karhuja, jotka löytyvät yksityisistä asunnoista tai ravintoloiden takahuoneista. Jotkut malesialaiset uskovat, että jos pitää karhua kotonaan suojee se kaikilta katastrofeilta. Kiinalaisen lääketieteen mukaan taas karhunlihan syönti parantaa kutakuinkin kaikki mahdolliset vaivat. Tämä vuoksi nämä uhanalaiset eläimet joutuvat valitettavan usein vankeuteen. Keskuksessa yritetään opettaa nämä mahdollisesti vuosia häkissä eläneet eläimet taas karhun tavoille ja mikäli mahdollista vapauttaa luontoon. Hienoa keskuksessa on,että he tekevät myös koulutusta paikallisille. Paljon on kiinni eristäytyneillä alueilla tiedosta, joten kaikki valistus luonnon puolesta on hyväksi. Tämä keskus ei saa valtiolta toimintaansa mitään rahoitusta, Tämän vuoksi vierailijoiden pääsymaksut ovat erityisen tärkeitä. Keskus on saanut myös paljon lahjoituksia yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä.
Kyseessä on maailman pienin karhulaji, jota elää kaakkoisaasiassa. Borneon populaatio on vielä hieman omanlaisensa ollen vielä pienemmän kokoisia kuin muualla. Karhuilla on erityisen pitkät kynnet ja pitkä kieli. Kynsillä ne kaivavat termiitinpesiä ja pitkä kieli auttaa myös termiittien ja herkkuruuan hunajan metsästyksessä. Kooltaan nämä karhut olivat mielestäni ison koiran kokoisia. Tyyliin berhandilainen. Kuitenkin karjuessaan melko pelottavia.
Sunbeareilla on kaulassaan "kultakääty". En tiedä miksi, mutta siitä ne erottaa normikarhuista.
Karhuvierailun jälkeen palasin vielä orankipaikkaan seuraamaan iltapäiväruokinnan.
Ongelmanani on täällä ollut hyttysiä enemmän perhoset. Jostain syystä ne rakastavat minua. Tässä kuvassa oleva keltainen perhonen pörräsi ympärilläni todella kauan. Meinasi hermo mennä. Ei kuitenkaan niin paljon kuin vuoristossa illalla, kun yöperhoset luulivat vaaleata pehkoani valoksi ja pörräsivät pään ympärillä. Oli pakko pukea huppu.
Äiti ja vauvaoranki. Orankiäidit huolehtivat poikasistaan 6-7v ikäisiksi asti. Vasta sen jälkeen ovat orangit valmiita elämään yksinään. Orangit elävät noin 30-50vuoden ikäisiksi.
Lapset leikkii. Näitä orankivauvoja sai tarkkailla vain lasin takaa.