Satamassa oli (tottakai) laatikoita odottamassa laivaan pääsyä. Eniten oli kuvan reikälaatikoita. Jokaisessa laatikossa oli kukko ja meteli sen mukainen. Ilmeisesti filippiinien suosituin urheilulaji koripallon jälkeen on kukkotappelut.
Cebu City oli kauneimmillaan kaukaa mereltäpäin katsottuna..
Onneksi olin etukäteen katsonut mihin majapaikkaan voisin mennä sillä satama oli ihan kaaos. Tagbilaranin kaupunkiin saavuttaessa olin kävellyt 10 metriä jona aikana varmaan sata ihmistä ehdottanut kiertoajelua, hotellia taksia ja vaikka mitä. Otin tricykkelin, josta maksoin ylihintaa hostellille. Hostelli oli ihan hyvä. Kysäisin siinä sitten mikä olisi paras keino nähdä nähtävyydet. Vastaus tuli suoraan. Vuokraa skootteri ja sehän sopi oikein hyvin. Tällä kertaa ajomatkat vaan olivat hieman pidempiä ja tiet parempia kuin aiemmilla skootterikerroilla. Tosin liikenne vähintään yhtä kaaoottista kuin aiemminkin.
Boholin saari on kuuluisa etenkin kummituseläimistä. Nämä pienet söpöt isosilmäiset eläimet, joita ei monesta paikkaa maailmasta löydy tykkäävät asua Boholin saarella. Nämä pikkueläimet ovat uhanalaisia, mutta harvassa eläintarhassakaan niitä näkee sillä kyseessä on ehkä maailman eniten itsemurhia tekevä eläin. Pikkueläimet ovat aktiivisimmillaan yöllä ja päivällä mikäli niitä häiritään liikaa ne stressaantuvat. Stressaantunut kummituseläin alkaa hakkaamaan päätään puunrunkoa vasten kunnes kuolee. Boholin saarella on kaksi kummituseläinten suojelualuetta. Etukäteen luin matkaoppaasta ja netistä, että toinen "suojelualue" ei ole kummituseläimille hyvä. Lisärahan toivossa paikassa päästetään turistit koskemaan eläimiin, ottamaan valokuvia salamalla ja muutenkin häiritään eläimiä niin paljon, että kuolleisuus on suht suurta. Toista suojelualuetta pidettiin parempana. Suuntasin siis sille "paremmalle" suojelualueelle, joka sijatsi Corellassa.
Tämän kertainen menopelini toimi muuten, mutta peilit olivat pelkkiä koristeita. Jokaisessa mutkassa ja töyssyssä vaikka niitä olisi kuinka asetellut valahtivat osoittamaan kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin paitsi niihin, joiden avulla olisi muuta liikennettä voinut seurata.
Etukäteen oli varoituskyltit ettei välttämättä näe montaa kummituseläintä sillä ne ovat villejä ja vaihtavat majapuuta. Kuitenkin alueella kilttien oppaiden avulla näin viisi pikkueläintä. Ihan uskomattoman pieniä ja söpöjä. Yhtään kuvaa silmistä en saanut, mutta ne tosiaan ovat lautasen kokoiset verrattuna vartaloon. Pienessä infokeskuksessa opin, että kummituseläimen silmäaukot ovat isommat kuin mimmoinen tila aivoilla on.. Kummituseläimet myöskään eivät ole apinoita vaikka puissa kiipivät ja pitkähäntäisiä ovat. Kummituseläimet ovat alkukantaisempi versio apinasta.
Tämmöinen posteri löytyi infokeskuksen seinältä.Ehkä tosiaan Yoda on saanut mallia kummituseläimestä..
En ollut etukäteen tarkistanut etäisyyksiä, joten tuli hieman yllätyksenä ajomatkan pituus. Majapaikasta suklaakukkuloille 50km per suunta. Skootterilla alkoi vähän istuminen puuduttamaan niin pakko pitää ylläritauko kioskilla, jossa ei ollut sähköjä. Maistuihan se cola lämpimänäkin.
Yksi kylistä, jonka ohi ajelin oli nimeltään Sikatuna. Kuvassa kyltti sikatunan kukkotaisteluareenalle. Monissa maissa tämä raaka huvitus on kielletty. Ei filippiineillä. Tämän vuoksi filippiinien äänimaiseman voi tiivistää yhteen ääneen "kukkokiekuu".
Jokaisessa kylässa ja kulmassa oli kirkko. Katolisia kirkkoja eniten, mutta löytyi myös mormoneja ja muita kristittyjä lahkoja. Malesian jälkeen, jossa joka kulmassa oli eri uskontojen pyhiä rakennuksia tuntui tämä kristittyjen invaasio filippiineillä uskomattoman yksipuoliselta. Ilmeisesti hyvin rajautunut alueittain mitä uskontoa kannatetaan sillä eteläfilippiineillä kuulemma suurin osa muslimeja. Niillä saarilla, joissa minä kävin en nähnyt yhtäkään muslimia, moskeijaa tai mitään muutakaan uskonnon edustajia kuin kristittyjä. Ja vieläpä äärimmäisen hartaita kristittyjä. Tässä kuvassa on Sikatunan kirkko.
Boholin saari on kuulusa myös "suklaakukkuloistaan". Kukkulat ovat aiemmin olleet merenpohjaa, joten niiden päällä on koralleja, jotka aiheuttavat kukkuloille ympärivuoden kestävän ruskean suklaamaisen värin. En löytänyt mitään järkevää selitystä sille minkä vuoksi kukkulat ovat kaikki tuon muotoisia.
Kukkuloille ei päässyt kiipeämään. Sen sijaan toisenalisella kukkulalla oli näkäalapaikka, johon pääsi valokuvia ottamaan. Ensin toki maksettiin pääsymaksu sen jälkeen ajeltiin pitkästi kukkulaa ylös kunnes loppumatka 150 porrasta kiivettiin. Jo alhaalla lippua ostaessa yritettiin lisämyydä vettä varoittamalla, että on niin pitkä ja kamala nousu sinne, että tarvitset lisää vettä. Itselläni oli noin litra vettä, joten totesin kyllä pärjääväni. Perillä oli portaat ylös. Portaat olivat hyväkuntoiset ja matalia askelmia, joten suorastaan ärsytti moiset varoittelut. Kuitenkin minä puoliksi polvivammainen ja en todellakaan mikään atleetti jouduin ohittamaan portaissa paljon aasialaisia, jotka valittivat kuinka rankkaa on kiivetä. Nämä portaat eivät siis todellakaan olleet mitkään rankat. Tuntuu, että monet peremmin toimeentulevat aasalaiset eivät harrasta mitään liikuntaa. Arkiliikuntaa ei tule sillä mihinkään ei ikinä kävellä tai pyöräillä. Aina lyhyimmätkin matkat mennään skootterilla. Tämän vuoksi monissa kaupungeissa jalankulkijana on hankala kulkea.
Hienot kukkulat oli joka tapauksessa olivat sitten syntyneet miten tahansa.
Paluumatkalla loistavan suuntavaistoni ansiosta unohdin kääntyä yhdestä mutkasta, joten päädyin hieman pidemmälle reitille. Oikeastaan haluaisin sanoa valinneeni tämän merenrantareitin, koska maisemat toki hienommat kuin lyhyemmällä, mutta sisämaassakulkevalla reitillä.
Seuraavana päivänä oli aika palata Cebu Cityyn, mutta koska lauttamatka vain pari tuntia ja kaupunki tylsä päätin neuvotella lisäaikaa skootteriin ja lähdin vielä kiertämään läheistä Panglaon saarta. Tai lähinnä tarkoitukseni oli mennä rannalle. Ensin päädyin Alona Beachille, joka on kuuluisin ranta. En tykännyt rannasta sillä koko ajan tuli joku kaupustelemaan jotain. Päätin vaihtaa rantaa. Boholin rannat olivat ihan kivat, mutta eivät mitään verrattuna muiden saarten rannoille, joilla filippiineillä kävin.
White Sand Beach oli vähintään yhtä hieno, mutta ilman kaupustelijoita. Eniten uimassa oli paikallisia. Tosin ei ollut uimisen kannalta kovin hyvä ranta sillä aika matala ja aallot estivät syvemmälle menemisen.
Paluumatkan laiva.
Tämä olikin viimeinen kokonainen päiväni Filippiineillä. Loppuyhteenvetona sanottakoon maasta, että suosittelen menemään. Luulin jo aiemmin elämässäni nähneeni hienoja rantoja, mutta ne eivät ole olleet mitään verrattuna Filippiinien saarten parhaimmistoon. Haluaisin vielä joskus palata Filippiineille. Suurin osa ihmisistäkin oli mukavia ja nähtävää riitti. Kuitenkaan Filippiinit ei missään määrin ole se helpoin matkakohde. Kaupungit ovat ihan kamalia, joten niitä kannattaa vältellä. Lisäksi mikään ei mene helpoimman kautta yleensä kaikki kulkuneuvot ovat myöhässä tai aikatauluja ei ole ollenkaan. Kauneimmat paikat tuntuvat aina olevan matkan takana, Turha siis odottaa suoria lentoja. Tai voihan sitä lentää, mutta parhaisiin paikkoihin päästäkseen on lennon jälkeen vielä mentävä bussilla huonoja teitä pitkin ja sitten vielä veneellä. Lisäksi aina pitäisi muistaa tinkiä. Itse olen siinä huono, joten varmasti maksoin usein ylihintaa. Onneksi kuitenkin esim. tricykkeli taksien hinnat ovat niin halpoja, että ylihinta ei paljon tunnu. Cebussa ja Manilassa käytin jonkin verran takseja, jotka yllättäen kaikki käyttivät mittaria eivätkä huijanneet. Paikalliset onneksi ovat suurimmaksi osaksi avuliaita ja kaikki järjestyy aina välillä jopa hämmentävän nopeasti. Kuten puhjenneen skootterin renkaan korjaus.
7.4.2016 aamuvarhaisella suuntasin lentokentälle tarkoituksenani lentää ensin Cebusta Manilaan sitten Manilasta Kuala Lumpuriin ja viimein Kuala Lumpurista Balille Indonesiaan. Luulin olevani kätevästi jo illalla perillä. Itselläni taitaa olla hieman huono karma noiden lentojen kanssa noin yleisesti sillä tietenkään en ollut illalla perillä. Olin perillä aamulla. Matkustin siis Filippiinit Indonesia väliä yli vuorokauden. Voin sanoa, että jossain vaiheessa yöllä kentällä ei enää naurattanut. Air Asialle kiitos ärsyttävästä palvelusta. Sain jo Kuala Lumpurin kentällä tietää lennon Balille olevan yli kuusi tuntia myöhässä. Sen verran lentoyhtiöiden säännöistä tiedän, että näin pitkällä myöhästymisellä pitää ainakin jotain ruokaa tarjota. Menin sitten heti laskeutumisen jälkeen kysymään tiskiltä saanko jonkun ruokakupongin. Tiskiltä minut lähetettiin kävelemään toiselle tiskille, joka oli eri terminaalissa, koska siellä on esimies. Kävelin sinne toiselle palvelupisteelle, jossa ensin odotin yhden henkilön selvittävän asiaa. Varmaan vartin odottelun jälkeen lähetettiin toiselle tiskille, jossa taas selvitettiin asiaa. Tämän jälkeen vastaus oli, että yleensä tämmöisissä tilanteissa ei tarjota mitään, mutta voin toki kysyä sitten lähtöportilta. En enää jaksanut tapella vaan ostin ruuat itse. Kuitenkin lähtöportilla kaikkien turvatarkastusten ja muiden jälkeen alettiin jakaa ruokakuponkeja tuntia ennen koneen lähtöä. Tässä vaiheessa yötä suurin osa ruokapaikoista oli jo kiinni. Lisäksi olin kaupasta ostanut lentoa varten juomia, jotka olivat mukanani. Kaikki ravintolat tietenkin turvatarkastuksen toisella puolella. Jos veisin juomat mukanani ruuanhakureissulle en saisi tuoda niitä enää takaisin lähtöportille, koska ovat nesteitä. Ei auttanut, kuin piilottaa ne terminaaliin, jotta pääsin hakemaan ruokaa. Ainoa auki oleva paikka oli burger king, joka toisaalta sopi itselleni oikein hyvin. Jäin vaan miettimään olisiko kenties ollut air asialle hieman helpompi antaa se ruokakuponki vain jo alunperin. Tai sitten, että ensimmäinen tiski olisi jo sanonut mikä heidän käytäntönsä on eikä pompottanut tiskiltä toiselle kyselemään.
Onneksi kuitenkin pääsin viimein auringon noustessa perille Balille ja oli lentokenttäkuljetus valmiiksi varattu niin ei tarvinnut univajeissa seikkailla vaan kuski odotti terminaalissa valmiiksi.