lauantai 2. heinäkuuta 2016

Geysereitä, maoreita ja vähän sähköntuotantoa

Olin kuullut, että Rotoruan lähellä on Geysereitä ja olin päättänyt, että haluan sellaisen nähdä. Oli muutama vaihtoehto, mutta päätin mennä katsomaan sitä kaikkein isointa. Suoraansanottuna koko eteläisen pallonpuoliskon isointa Geyseriä. 2.6.2016 suuntasin siis kohti Te Puiaa. Pääsymaksu oli hivenen suolainen, mutta pakko sanoa, että oli sen arvoista. Meni koko päivä. Netistä sai onneksi hivenen alennusta lipuista. Rahaa säästääkseni menin paikalle paikallisbussilla. Hintaan sisältyi ilmainen opastettu kierros, jolla aloitin vierailuni. Koko alue on Maorien pyhänä pitämää maata, joten matkailunähtävyys Te Puia oli myös Maorien omistama ja kaikki työntekijät olivat Maoreita alkuperältään. Kohteen nimi on siis Te Puia varmaan sanan lyhyyden vuoksi kutsutaan sillä nimellä sillä sijaintina on laakso, jonka nimi vetää vertoja jopa Brunein sulttaanin nimelle. Laakson nimi on alunperin maorien kieltä Te Whakarewarewatangaoteopetauaawähiao paitsi, että kirjain, jonka merkitsin äksi on oikeasti a, jonka yläpuolella -, mutta en nyt jaksanut opetella tekemään sellaista kirjainta näppäimistöllä.

Tässä vielä kertauksena laakson nimi, jos joltain ehti unohtua.


Ngä mökai-ä-Koko mud pool ja jälleen öt ja ät eivät ole oikeesti ö ja ä vaan niissä on semmoinen - kirjaimen yläpuolella. 

Mudan lämpötila tässä on noin 95c, joten ihan ei kylpylämpötila. Maorit kuitenkin aikoinaan käyttivät mutaa haavojen ja arpien hoitoon etenkin taistelun jälkeen. Rotoruan muta tuotteita myydään nykyisin aika paljon kauneudenhoitoon. Itsekkin ostin kasvonaamiota.




Maorit ovat kovia uhittelemaan. Patsaat ja tämmöiset tolpan päässä naamiot on hivenen uhkaavan oloisia. Ja sitten itse maorit ovatkin suht leppoisia.

Tässä se näkyy kaukaa Pohutun geyser purkautuu. Mittakaavaa taijuaa ehkä hieman, kun katsoo sen alla olevaa siltaa ja ihmisiä siinä. 

Hieman kauempaa saman Geyserin purkaus.

Koko Rotoruassa ja varsinkin täällä tuliperäisellä alueella tuli mieleen, että apua metsäpalo pitää soittaa palokunta. En sitten soittanut, koska höyryä se vaan on.



Kuvassa hot seatit. Eli kyseiset kivipaadet ovat lämpimiä. Vähän niinkuin istuinlämmitin paahtaisi. Joissain kohdissa vähän turhankin kuumasti.



Te Puiassa on myös Kiwi talo. Kiwit ovat yöeläimiä, joten niitä harvoin pääsee näkemään. Täällä oli rakennettu erillinen Kiwitalo, jossa keinotekoisesti on käännetty vuorokaudenajat päinvastoin, jotta Kiwit olisivat aktiivisia päivällä. Talossa on siis pimeää aina päivällä, kun vierailijat käyvät ja yöksi se valaistaan, jotta Kiwit nukkuisivat silloin. Pimeässä kiwitlaossa ei saanut sisällä ottaa kuvia ja vaikka olisi ottanut eivät ne siellä valottomuudessa olisi onnistuneet kuitenkaan, joten tässä kuva täytetystä kiwistä. Kiwit ovat omituisia lintuja. Paitsi, että ne ova lentokyvyttömiä ovat ne muutenkin erilaisia kuin muut linnut. Esimerkiksi niillä on pitkät viikset eikä ollenkaan pyrstöä. Tämän lisäksi niillä on erinomainen hajuaisti. Nykyisin kiwien suurin uhka on koirat, jotka vapaanaollessaan pitävät kiwien metsästystä hauskana harrastuksena. Yllätyksekseni kiwit pitivät ihan todella kovaa meteliä. Eivät mitään hiljaisia lintusia. Kaksi kiwiä siellä juoksentelivat ja kiljuivat menemään.

Kuvassa perinteinen Maori- asumus. Yritin oppaalta vähän kysellä Maoreiden asemasta Uudessa Seelannissa ja ilmeisesti ovat aika lailla samassa asemassa kuin muutkin uusi seelantilaiset. Joitain perinteisia pyhiä maita on saatu Maori omistukseen. Jotkut tietenkin toivoisivat vielä enemmän maita, mutta noin yleisesti suht tyytyväisiltä vaikuttivat. Uuden Seelannin hallituksessa on kiintiöpaikat maoreille, mutta sen lisäksi toki voivat olla ehdokkaina muutenkin kuin kiintiöpaikoille. Itsekkin olen huomannut täällä, että ihan erilaista kuin australiassa aborginaalien kanssa. Paha sanoa missä se suuri ero sillä itse olen etukäteen ajatellut Australian ja Uuden Seelannin historiassa olevan paljon yhteistä brittialkuperineen. Täällä jotenkin alkuperäisväestön asema handlattu paljon paremmin. Alkutaipaleella tosin paljon oli ongelmia.


Te Puiassa on käsityöopisto, johon voi hakea opiskelemaan perinteisiä Maori käsitöitä. Linjoja on kaksi puutyöt ja käsityöt. Perinteiseesti miehet ovat tehneet puutöitä ja naiset käsitöitä, mutta mitään sukupuolirajoituksia ei kuulemma nykyisin ole. Kuitenkin jostain syystä useammin miehet hakevat puutöihin ja naiset käsitöihin.


Kävin katsomassa myös, kun maorit esittivät perinteisiä tansseja lauluja ja leikkejä. 




Tunnetuin maoritanssi on tietenkin Haka- tanssi. Se, joka ei ole haka- tanssia ikinä nähnyt suosittelen katsomaan vaikkapa youtubesta. Haka on siis Maoreiden sotatanssi, jonka tanssivat ennen taistelua. Tarkoituksena myös pelotella vastustajaa. Hakaan kuuluu olennaisesti kielen näyttäminen. Ihan tosi vaikuttava varsinkin ison ryhmän esittämänä. Nykyisin Uuden Seelannin lähes kaikkien lajien, mutta varsinkin rugbyn maajoukkuepeleissä pelaajat tanssivat haka- tanssin ennen peliä. Vaikea kuvitella, että suomessa vaikka leijonat ennen mm finaalia vetäisivät parit kansantanhut. Olen oikeasti vähän kateellinen uudelle seelannille hakasta. Onhan noi uuden seelannin pelin aloitukset hienoja ja varsinkin vastustaijen ilmeet, kun eivät tajua mitä juuri tapahtui. Täytyykin seurata olympialaisia tulisikohan siellä haka..

Perinteinen haka- tanssi
https://www.youtube.com/watch?v=BI851yJUQQw

Linkin takana haka- tanssi eri urheilulajeissa
https://www.youtube.com/watch?v=0x21u-GzI8c




Perinteinen maoriasumus oli tehty vedenpitäväksi. Siitä huolimatta en ymmärrä miten ovat talvella tarenneet olla. Tosin maorit ilmeisesti sietävät kylmää eritavalla kuin muut sillä olen nähnyt muutamien kulkevan ilman kenkiä siitä huolimatta, että lämpötila on illalla noin 5c tuntumassa. Jokaisessa maorimajassa oli rakennettuna perälle hätäpöistumisaukko. Sotaisia heimoja ovat olleet.




Tässä on rakennettu liuska kokkauspaikan ympärille. Yhä tänäpäivänä saisi etukäteen tilattua aterian, joka valmistettaisiin luonnon omassa uunissa. Käytännössä siis höyryttämällä. Sinäänsä todella kätevää, mutta ei ihan keneltä tahansa onnistuisi erottaa mistä onkalosta nousevaan höyryyn tai mihin kuumaan lähteeseen ruuat uskaltaa laittaa valmistumaan. Osasta nimittäin nousee sen verran vahvoja myrkkyjä, että väärässä paikassa kokattu ateria voisi jäädä viimeiseksi.

Sen verran jo opin, että erittäin vaalean sininen vähän kermamainen vesi on täynnä rikkiä.

Ensin purkautui pieni Prince of Wales Feathers Geyser. Tämä toimii indikaattorina siitä milloin iso purkaus on tulossa.

Pohutu Geyser on siitä yleisöystävällinen, että se purkautuu usein. Noin yksi-kaksi kertaa tunnissa ympäri vuorokauden. Monet etenkin aasialaisryhmät juoksivat puiston lävitse tiukalla aikataululla, joten osa heistä ei osunut kunnon purkauksen kohdalle ja varmaan arvostaisivat, jos kellon mukaan purkautuisi. Ei kuitenkaan toimi kellon tarkkuudella vaan vähän milloin huvittaa tulevat purkaukset

Korkeimmillaan vesi suihkuaa 30m korkeuteen ja vesihöyry nousee sitäkin korkeammalle. Purkaukset näkyvät aika pitkälle. Ikinä ennen en ollut Geyseriä nähnyt ja veti aika hiljaiseksi. Ihan uskomattomia luonnonvoimia.


Tuulensuunnan muuttuessa meni välillä näkyvyys ja vettäkin vähän ruikki päälle.



Suurimmaksi osaksi olin vaan aika hiljaa ja ihmettelin. Ei meillä suomessa tälläisiä ole. Muutaman kuuman lähteen voisin kyllä suomeen mielelläni ottaa mukaan, mutta nää Geyserit ja tulivuoret ja maanjäristykset on vähän liian pelottavia..



Jotenkin nämä mutakuopat kiehtoivat. Olisi tehnyt vähän mieli mennä ronkkimaan.

Alueella oli myös toinen iso Geyser, joka purkautui aiemmin säännöllisesti. Sitten yhtäkkiä se lakkasi purkautumasta. Ilmeni, että lähialueiden asukkaat olivat poranneet niin paljon reikiä maahan, jotta painetta ei enää geyseriin kertynyt sillä se pääsi purkautumaan muuta kautta. Ja miksi paikalliset näitä reikiä porailevat on saadakseen ilmaista lämpöä ja omia kuumia kylpyjä. Geyserin lopetettua purkautumisensa esitettiin lähiasukkaille pyyntö tukkia poratut reijät. Tämä näyttää tehoavan sillä mittausten perusteella geyserin paine on lisääntynyt ja paikalliset toivoisivat sen vielä joskus purkautuvan. 

Tästä pääsenkin kätevästi pomppaamaan hetkeksi lempiaiheeseeni sähköön. Uuden Seelannin sähköntuotannosta hieman. Toisin kuin monissa muissa valtioissa Uudessa Seelannissa ei ole ikinä ollut yhtään ydinvoimalaa. Suurin osa sähköstä tuotetaan uusiutuvilla energian lähteillä vaikkakin öljyä ja kaasua käytetään suht paljon. Hallituksen tavoitteena on lisätä uusiutuvien energianlähteiden ja etenkin geotermisen energian tuotantoa. Vuonna 2014 tuotantomuotojen jakauma oli seuraava vesivoima 60% geothermal 16,3% kaasu/öljy 15,8 tuuli 4,6% hiili 3% puu 0,7%. Taulukosta pomppaa silmään geoterminen sähköntuotanto sitä, kun ei juurikaan suomessa ole. Lukuunottamatta hieman kokeellista ST1 piloottihanketta espoossa. Täällä ei tarvi porata niin kovin syvällekkään, että sähköä voidaan tuottaa ja vieläpä suht isossa mittakaavassa. Ensimmäinen geoterminen voimalaitos perustettiin 1958 ja on yhä käytössä yhteensä geotermistä tuotantoa on noin 750MWe. Suurin osa siitä Teupon vulkaanisella alueella Rotoruasta hieman etelään. Kuitenkin siis Uuden Seelannin pohjoissaarella.

 Siitä ei ole mitään epäilystä etteikö geoterminen energia olisi uusiutuvaa energiaa ja sitä kautta hyvästä ja tälläisellä alueella vieläpä todella helposti saatavilla. Alkoi vaan heti mietityttämään, jos omakotitalojen poraamat pikkureijät pysäyttävät geyserin toiminnan niin mitä tekee kokonainen voimalaitos.. Yritin vähän googletella ja ilmeisesti geotermisiä voimalaitoksia pidetään hyvinkin ympäristöystävällisinä mikäli ne toimivat suljetulla kierrolla, tarkoittaen sitä, että maan alta vapautuneet kaasut johdetaan takaisin maan alle eikä päästetä ilmaan aiheuttamaan saastumista. Epäilijät sanovat, että geoterminen voimalaitos voisi lisätä maanjäristysriskiä, mutta ilmeisesti mitkään tutkimukset eivät tue sitä olettamusta. Tietyllä tavalla arvaamatonta geoterminen energia kuitenkin voi olla sillä esimerkiksi kuuma lähde saattaa yhtäkkiä lopettaa kuumenemisensa ja olla vain lähde. Tällöin voimalaitoksen tuotanto on vaikeuksissa. Näitä muutoksia vulkaanisessa aktiivisuudessa on vaikea ennustaa sillä sama kuuma lähde voi olla kylmänä pari vuotta ja sitten taas alkaa kuumeta. En kyllä löytänyt heti tietoa, että näin olisi ainakaan Uudessa Seelannissa käynyt, joten vulkaanisesti aktiivisella alueella ei ilmeisesti kovin suuri riski. Eli siitä vaan Uusi Seelanti lisäämään tuotatoa täällä, kun sitä energiaa kerran on helposti saatavilla.



Ja sitten siellä kaikkien kuumien lähteiden ja muiden keskellä virtasi kirkasvetinen kylmä joki.

Näyttää kuin koko metsä olisi täynnä pieniä metsäpaloja.






1 kommentti:

  1. Olipa taas jännää luokea blogiasi. Aivan uskomattomia luonnon voimia sieltä maan kuiren sisältä putkahtelee. Mahtavaa, että olet päässyt näkemään geyserejä. Pääsit myös kuvaan alkuasukas tanssijoiden kanssa. Hienoa. Paljon kokemuksia, joita voit muistella vanhana mummona keinutuolissa.

    VastaaPoista